Blog

Hoe bouw je een insectenhotel

Voor de internship (winter 2013) op PRI Zaytuna farm Australia heeft elke student de opdracht om zelfstandig project uit te voeren. Ik heb gekozen om een insectenhotel of bijenhotel te maken. Deze heeft een plaats gekregen op de grens van de moestuin en het voedselbos. Op de farm is genoeg materiaal zoals bamboe, hout en recycle materiaal om een groot formaat hotel te bouwen. En de grote moestuin kan dit ook wel gebruiken. Een insectenhotel is niet alleen een nuttig object dat er mooi uitziet. Het is ook een leuk en creatief proces om te maken.
Lees verder

Het is niets nieuws

Verleden week was er een jaarmarkt in het dorp waar ik woon. En op de rommelmarkt vond ik een leuk boekje: 'Biologische groenteteelt en bemesting' van Ewald Könemann. De oorspronkelijke Duitse uitgave stamt uit 1956 en deze vertaling uit 1974. En het is erg verrassend te lezen hoe actueel de informatie is. De probeemstellingen en tevens de oplossingen zijn hetzelfde. De schrijver constateerde toen al dat de kwaliteit van het voedsel sterk achteruit ging.
Lees verder

Zelf eetbare paddenstoelen kweken

Een paddenstoel is een bijzonder natuurelement. Het is geen plant. Het is een vruchtlichaam van een schimmel. De schimmel of zwam zit voornamelijk onder de grond en leeft als een groot netwerk in de bodem. Als je dus een paddenstoel plukt, pluk je geen zelfstandige paddenstoel, maar een deeltje van een groot geheel. Er zijn veel meer soorten dat dan wij kennen. Een schimmel kan zichzelf kruisen met andere soorten waardoor er ook weer nieuwe soorten ontstaan. In de natuur zorgen schimmels ervoor dat de voedingsstoffen uit dode organismen (dieren, planten enz) weer in de kringloop terugkomen en opnieuw gebruikt kunnen worden.
Lees verder

Lezing in de Stadswerkplaats

In de Stadswerkplaats in Culemborg heb ik een lezing mogen verzorgen over permacultuur. De Stadswerkplaats houdt elke maand een sprekersavond over een duurzaam onderwerp. In een gezellige setting heb permacultuur kunnen uitleggen. De vragen kwamen los en het werd een interesante avond. Ook tijdens de borrel bleef het onderwerp…
Lees verder

Het gaat om compost, de tuin is bijzaak

Bij de traditionele manier van compost maken (koude methode) kan het wel een jaar duren voordat je resultaat heb. De snelle methode is de (warme) Berkley methode. In 18 dagen een kuub compost. Groot voordeel van deze methode is dat het onkruid, ziektekiemen en insecten elimineert. Maar deze aanpak vraag meer aandacht, een juiste samenstelling en omvang.
Lees verder

Swales, een multifunctioneel watersysteem

De term Swale is in de permacultuur ontstaan. Het is een ondiepe geul of een greppel die aangelegd wordt op de contourlijnen van het landschap met als doel water te verzamelen. De grond uit de greppel wordt als een dijkje naast de swale gelegd. Deze verhoging wordt zoveel mogelijk afgedekt met groenafval (mulch). Door beplanting en bomen te planten op de verhoging ontstaat er een natuurlijke diversiteit.…
Lees verder

PDC gehaald!

Begin oktober 2012 heb ik mijn Permaculture Design Course (PDC) gehaald op de demo-boerderij van Geoff Lawton in Australië. Een bijzondere ervaring in Downunder. Een land dat een grote voorsprong heeft in permacultuur.
Lees verder

De boerderij van de toekomst?

Gaan boeren omschakelen? Past permacultuur binnen de huidige landbouw? Wat zijn de mogelijke perspectieven?
Lees verder