Laden Evenementen

« Alle Evenementen

cursus permacultuur

Introductie tot permacultuur: leer je eigen tuin ontwerpen

Vierdaagse permacultuur cursus:
zaterdag 4, 25 november, 9 december en 13 januari 2024

Deze vierdaagse permacultuur cursus is een introductie tot permacultuur. De inhoud is gebaseerd op een samenvatting van de PDC (Permaculture Design Certificate) van Geoff Lawton.

Op dag 1 behandelen we een aanzienlijk deel van de theorie.
De tweede dag staat in het teken van het ontwerpproces. We bespreken de verschillende mogelijkheden die je hebt bij het ontwerpen en welke elementen je eventueel kunt integreren in je ontwerp. We eindigen met een demonstratie over hoe je feitelijke informatie over jouw perceel op internet kunt vinden.
Op de derde dag behandelen we meer theorie en bespreken we hoe je een beplantingsplan kunt maken. We zullen ook de tijd hebben om jouw individuele wensen te bespreken voor je tuin of perceel.
Op de vierde dag nemen we alle tijd om gezamenlijk de gemaakte ontwerpen te bespreken. Op die manier krijgt iedereen voldoende aandacht voor zijn eigen ontwerp en hebben we de mogelijkheid om met elkaar en van elkaar te leren.

De cursus is zodanig opgezet dat de theorie praktisch wordt vertaald naar jouw situatie. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie. Tijdens de cursusdagen gaan we ook de tuin observeren  van de Kaardebol, waar voldoende voorbeelden te zien zijn.

De onderwerpen van dag 1 zijn:

 1. wat is permacultuur
 2. ontwerpprincipes
 3. patronen in de natuur
 4. klimatologische factoren
 5. bomen en voedselbos
 6. water
 7. bodem
 8. grondverzet
 9. aquacultuur

De onderwerpen van dag 2 zijn:

 1. introductie
 2. uitgangspunten bij het ontwerpen
 3. voedselbos
 4. verzamelen feitelijke informatie op internet (kadaster, satelliet, hoogte, grondwater, bodemclassificatie, historie en bestemmingsplannen)
 5. het opzetten van een ontwerp
 6. conceptvorming en creativiteit
 7. keuze van de onderdelen die je wilt verwerken en hoe je ze met elkaar kunt verbinden (voedselbos, vijver, dieren, moestuin, kas, infrastructuur, etc.)

De onderwerpen van dag 3 zijn:

 1. composteertechnieken
 2. beplantingsplan
 3. planning en begroting

De onderwerpen van dag 4 zijn:

 1. gezamenlijke bespreking van de gemaakte ontwerpen

Doelgroep

Deze permacultuur cursus is bestemd voor mensen die iets meer willen weten over permacultuur en die het lef hebben om zelf het ontwerpproces aan te gaan voor hun kleine of grote tuin.

Programma

Vier zaterdagen, van 10.00 uur tot 16.00 uur, inclusief koffie, thee en een heerlijke (vegetarische) lunch in ‘Eetcafé Hortus’ dat zich in hetzelfde gebouw bevindt.

Vervolg op de eendaagse cursus

Twijfel je om met de vierdaagse cursus mee te doen? De inhoud van de eerste dag van de vierdaagse cursus is gelijk aan de inhoud van de eendaagse cursus. Je kunt ook beslissen om eerst de eendaagse cursus te volgen om je eventueel daarna pas aan te melden voor de overige 3 dagen van de vierdaagse cursus, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn (maximaal 10 deelnemers).

Locatie

De cursus wordt in ‘De Kaardebol’ gehouden, het duurzaamheidscentrum van Zutphen. Parkeren is gratis. Met openbaar vervoer: vanaf station Zutphen gaat er elk half uur een bus richting Vorden (bus 80 of 84), uitstappen bij halte Dr. Bosstraat.

 Cursus Bor BorrenPermacultuur cursus

Permacultuur cursus Zutphen

Deelnemers 

De maximale deelname is 10 personen.

Kosten

Jouw investering bedraagt 596,- euro, inclusief btw. Als je iemand meeneemt, waarmee je gezamenlijk een ontwerp wilt maken voor dezelfde tuin, dan krijgt de tweede deelnemer 25% korting! De korting wordt automatisch verrekend tijdens het betaalproces.

De prijs is inclusief:

 • het ebook ‘Introductie tot permacultuur’, je ontvangt het e-book direct als download na je betaling;
 • gedrukte versie ‘Introductie tot permacultuur’;
 • ebook en gedrukte versie Bomen-, struiken- en plantenlijst + toegang online database van 420+ soorten;
 • ebook en gedrukte versie ‘Composteertechnieken’;

Kaarten

Onderstaand nummer bevat de tickets voor dit evenement in je winkelwagen. Klik op "Koop Tickets" om bestaande deelnemersinformatie aan te passen en de hoeveelheid tickets aan te passen.
Deelname 4daagse november 2023
prijs per persoon, inclusief BTW
596,00
10 beschikbaar

Gegevens

Datum:
november 2023
Tijd:
10:00 - 16:00
Kosten:
€596,00
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Bor Borren Permacultuur
Telefoon:
06 27092650
E-mail:
bor@borren.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

De Kaardebol
Harenbergweg 1
Zutphen, 7204 KZ Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie