permacultuur cursus Zutphen

Debuut permacultuurcursus

Bor Borrenpermacultuur

Zaterdag 14 maart was het dan zover: de eerste, tweedaagse offline cursus ‘introductie tot permacultuur: leer je eigen tuin ontwerpen’! Na een lange voorbereiding mocht ik de eerste 9 deelnemers ontvangen in het duurzaamheidscentrum ‘de Kaardebol’ in Zutphen. Een spannend moment, maar na een kort voorstelrondje hing er al een goede sfeer. 

Dag 1

Tijdens dag 1 van de cursus leerden de deelnemers voornamelijk de basiskennis van permacultuur kennen. Er werd veel theorie besproken over bijvoorbeeld bomen, de bodem en het water. Het tweede deel van de dag bestond uit vooronderzoek voor het maken van een permacultuurontwerp. Ik liet de deelnemers zien hoe ze online veel informatie kunnen vinden over hun perceel. Voor veel deelnemers was dit nieuwe en verrassende informatie! 

Na een heerlijke, biologische en vegetarische lunch in ’Tessa’s Place’ hebben we een rondje door de tuin gelopen. In deze tuin zijn een aantal kenmerken van permacultuur te vinden, zoals een koepelkas en een kruidenspiraal. De rondleiding door de tuin beviel goed, want de inhoud van de theorie werd op deze manier visueel zichtbaar! 

Tussentijdse online sessie

Het coronavirus gooide wat roet in het eten, waardoor de tweede dag van de cursus moest worden uitgesteld naar 11 juli. Ter compensatie vond er in de tussentijd een online sessie plaats, waarin het proces hoe jij je eigen tuin ontwerpt verder is toegelicht. 

“Ontspannen en vriendelijke sfeer, duidelijke uitleg, voldoende ruimte voor vragen. Bor neemt mensen mee in zijn verhaal en weet ze te enthousiasmeren.”

Maikel

Dag 2

Op 11 juli mochten we elkaar weer fysiek ontmoeten met in acht neming van de coronamaatregelen. We begonnen de dag met de theorie over de verschillende klimaten en aquacultuur. Daarna was het tijd voor het gezamenlijk bespreken van de gemaakte ontwerpen. De permacultuurontwerpen waren zeer divers, waardoor er veel nieuwe ideeën naar boven kwamen en het een inspirerend onderdeel van de workshop was. 

Ik heb veel enthousiaste reacties ontvangen en de eerste cursus was dan ook een succes! Het waren leerzame en interactieve dagen met mooie ontwerpen als eindresultaten. Ben jij ook geïnteresseerd in een cursus? Neem dan een kijkje op deze pagina! Volg je deze cursus liever online? Dat kan binnenkort ook. Je kunt op deze pagina alvast meer informatie vinden.