Diensten

Wil je leren hoe je anders naar je land of tuin kunt kijken? En hoe je jouw land of tuin anders kunt inrichten met een minimale input en op een energie-efficiënte wijze? Dan kan een permacultuurontwerp je daarbij helpen.

Permacultuurontwerp

Stap 1: intake
Wij beginnen met de intake. Ik bezoek je op jouw locatie en dan lopen wij samen door je tuin of landgoed heen. Ik zal je gelijk bepaalde oplossingen aanreiken en suggesties geven over hoe je jouw doelstellingen zou kunnen bereiken. Ik stem me hierbij uiteraard af op jouw wensen. De intake duurt ruim 2 uur. Na de intake bepaal je zelf of je met mij in zee wilt gaan. Mocht je daar niet voor voelen, dan betaal je alleen de intake.

Stap 2: ontwerp en presentatie

Na de intake maak ik een uitgebreid en gedetailleerd digitaal permacultuurontwerp voor je. Dat presenteer ik aan jou op jouw locatie met een uitgebreide toelichting. Bij de presentatie krijg je de volgende onderdelen (op papier en digitaal):

 • Permacultuurontwerp Bor Borren

  het ontwerp op A3-formaat;

 • een uitgebreide rapportage van ongeveer 50 pagina’s, waarin het hele plan beschreven staat met foto’s, tekeningen, adviezen, tips en links;
 • een bomen-, struiken- en plantenlijst met ruim 350 soorten (26 pagina’s);
 • een handleiding voor het aanleggen van een voedselbos (22 pagina’s);
 • een handleiding voor composteertechnieken (25 pagina’s).
 • een hand-out ‘Introductie tot Permacultuur’ (64 pagina’s).

Overigens kan een uitgewerkt permacultuurontwerp nuttig zijn bij het indienen van plannen bij de gemeente of provincie in verband met vergunnings- of subsidieaanvragen.

 
Permacultuur coaching

Ben je zelf al een eind op weg en hecht je daarom geen waarde aan een permacultuurontwerp? Of heb je behoefte aan hulp voor een kleine tuin met beperkte mogelijkheden? Dan ben je wellicht beter geholpen met coaching. Soms is een dagdeel al voldoende om je verder te helpen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor stadstuinen en voor bestaande permacultuurprojecten.

Wanneer ik je coach leg ik je uiteraard een en ander uit over permacultuur. Mijn uitgangspunt zal hierbij jouw specifieke situatie zijn, de problemen die je tegen komt en  jouw persoonlijke wensen. In principe is er voor ieder probleem een oplossing! Te denken valt hierbij aan bodemverbetering, waterirrigatie, beplanting (en keuze van planten), het vergroten van de biodiversiteit en wellicht de keuze van dieren.

Tegen het eind van het dagdeel zal je een ander perspectief hebben op jouw tuin! Je zult letterlijk iets anders zien en inspiratie hebben opgedaan voor het vervolg. Mocht je zelf aan de slag willen gaan met een nieuw permacultuurontwerp voor je tuin, dan kunnen wij samen een aantal schetsen op papier maken.

Een dagdeel duurt 3 uur (of zoveel langer als voor jou nodig is). De handleidingen bomen-, struiken- en plantenlijst met ruim 350 soorten (26 pagina’s), handleiding voor het aanleggen van een voedselbos (22 pagina’s), handleiding voor composteertechnieken (25 pagina’s) en ‘Introductie tot Permacultuur’ (64 pagina’s) ontvang je als digitale versie.

Overige diensten
 • Ik doe ook begeleiding en advies bij projecten in uitvoering.
 • Ik kan een begroting maken voor jouw tuin of land(goed).
 • Het maken van 3D visualisaties van het ontwerp.
 • Ik kan jou advies geven bij jouw aankoop van een stuk land of bouwperceel.
 • Het verzorgen van een lezing of workshop op locatie.

Support

Voer je het project zelf uit? Dan ben ik per mail of telefonisch beschikbaar om je te ondersteunen.

Uitvoering

Vanuit de visie dat we samen werken met de natuur vind ik dat mijn opdrachtgevers zelf zoveel mogelijk ervaring zouden moeten opdoen met het uitvoeren van het plan. De keuze is uiteraard aan jou! Het permacultuurontwerp is jouw handleiding waarmee je aan de slag kunt. Wil je graag hulp of ondersteuning bij de uitvoering? Dan kan ik je in contact brengen met  hoveniers die kunnen denken vanuit de principes van permacultuur.

Offerte en kosten

Wil je een offerte of heb je een vraag? Vul dan het contactformulier in of bel 06 270 92 650. Ik reageer binnen 24 uur en maak graag een vrijblijvende offerte voor je. De kosten voor een permacultuurontwerp zijn afhankelijk van de oppervlakte en de locatie van jouw tuin of land. Ik verzorg opdrachten voor heel Nederland en ben ook beschikbaar voor het buitenland.