Gun je je paarden meer dan een gewoon weiland? Dan kun je een weiland inrichten als een natuurlijk ogend landschap met bomen, struiken, water en verhogingen waar de paarden via tracks hun eigen route kunnen lopen. Voor de paarden creëer je op die manier meer uitdagingen om in beweging te komen. Bovendien ontstaat er meer biodiversiteit en het ziet er ook nog mooi uit!
Met een looppad dat rondom de weide is aangelegd worden de paarden gestimuleerd om meer te lopen. Veel lopen hoort bij de aard van het paard. Je kunt gaan werken met bochten van verschillende breedtes. Dan kunnen de paarden soms naast elkaar lopen, maar soms ook niet! Ook kun je met verschillende ondergronden werken zoals zand, grind, lava of schelpen.
Het inrichten van een paddock paradise is een creatief proces. Je kunt op verschillende plaatsen ruwvoer aanbieden, verhogingen maken en een poel voor (drink)water aanleggen. Door bomen en struiken aan te planten ontstaan er verschillende plaatsen waar de paarden beschutting kunnen vinden bij slecht weer of veel zon in hete zomers.
Bij de beplantingskeuze kun je rekening houden met de voorkeur van je paarden. Sommige gewassen zijn aantrekkelijker voor hen om van te eten dan andere. Let wel: er zijn gewassen die giftig zijn voor paarden!
Het is ook mogelijk een voedselbos te combineren met een paddock paradise. Op die manier ontstaat er een gebied met veel verschillende voordelen voor de paarden en voor de mens.
Het algemene advies is om op één hectare land niet meer dan maximaal vier paarden te houden. Eén paard alleen is geen optie! Paarden zijn kuddedieren en horen daarom niet alleen in de wei te staan. Bij een gebrek aan contact met soortgenoten kunnen ook dieren depressief worden of gedragsproblemen ontwikkelen. Helaas komt het in Nederland nog regelmatig voor dat een paard alleen in de wei staat, terwijl er landen zijn als Zweden, Denemarken en Zwitserland waar dit al lang verboden is!
Wanneer het land ook gebruikt wordt voor de productie van ruwvoer dan is de aanbeveling om er niet meer dan twee paarden op te houden (bron: KNHS). Helaas zijn we soms geneigd om te veel dieren op te weinig oppervlak te houden. Per hectare één paard zou beter zijn voor de paarden, het weiland en de bodem. Hoe groter het oppervlak des te beter!
Beplanting
Hagen, struiken, bomen en ook takkenwallen kunnen fungeren als ruwvoer, maar ook als beschutting tegen zon en wind. Daarnaast is het een habitat voor vogels, insecten, egels en eventueel voor wild. In de eerste jaren dien je de gewassen echter te beschermen voor de paarden. Pas als de struiken en bomen volwassen zijn kunnen de paarden ervan eten. Bij de aanleg dien je rekening te houden met plantafstanden, zodat er genoeg ruimte overblijft voor het onderhoud. (Uiteraard staan er in het beplantingsplan geen soorten die giftig zijn voor de paarden zoals de esdoorn, de acacia, de taxus, de Gelderse roos en het vingerhoedskruid.)
Kruidenrijk grasmengel
De weides worden bij voorkeur ingezaaid met een kruidenrijk grasmengsel, bestaande uit verschillende soorten grassen, klavers en kleine kruiden. Kies voor een mengsel dat geschikt is voor paarden met inheemse klavers en kruiden. Let er ook op dat het mengsel geschikt is voor jouw grondsoort en bodemvochtigheid.

Water
Water heeft een belangrijke ecologische functie voor het landschap. Wanneer het tot het bereik der mogelijkheden behoort, dan is een poel, een wadi of een vijver een aantrekkelijk element in het geheel. Bij de vijver ontstaat een microklimaateffect. Bomen en planten die in de buurt van een vijver staan groeien beter, omdat ze (onder andere) meer licht ontvangen door de reflectie van het water. Bovendien trekt een vijver insecten, vogels en kikkers aan. Last but not least: de paarden hebben door een vijver niet alleen altijd voldoende drinkwater, maar ze kunnen ook verkoeling vinden in het water op warme zomerdagen.

Paardenmest
Voor veel paardenhouders is paardenmest een duur afvalproduct. Met een juiste composteeraanpak kun je echter van mest een waardevol product maken dat ingezet kan worden als voeding voor bomen en struiken. Het gaat hierbij absoluut niet om een ingewikkeld proces! Het gaat meer om een andere manier van omgaan met de mest, waardoor een kringloop gecreëerd wordt die het bodemleven en de groei van bomen en struiken zal verbeteren.
Geen tijd voor het maken van een ontwerp?
Dan kun je het ontwerp natuurlijk ook uitbesteden. Ik doe het graag voor je! Voor een ontwerp op maat – volledig aangepast aan je eigen wensen – kom ik graag bij je langs voor een uitgebreide intake. Daarna ga ik zo spoedig mogelijk voor je aan de slag. Je ontvangt van mij een digitaal ontwerp met een uitgebreide rapportage. In de rapportage vind je informatie over de uitvoering, de eventuele materiaalkeuzes, het beplantingsplan, etc. Lees hier meer over mijn diensten.
Ben je al aan de slag en heb je hulp nodig? Dan kan een coachingsmiddag een optie voor je zijn.

