Vanaf het moment dat we dit huis kochten wist ik dat ik de  groenblijvende en rechtlijnige tuin wilde gaan omtoveren in een eetbaar paradijsje voor ons en onze paarden. Nadat het volgen van een online cursus voedselbos had ik weliswaar goede basiskennis opgedaan, maar ik kwam niet tot een ontwerp waar ik blij van werd. Dit had ermee te maken dat er al zo veel gebeurde op het terrein dat het lastig was er een fijn geheel van te maken. En laten we niet vergeten dat het ontwerpen van een tuin niet voor iedereen is weggelegd… Ik was Bor al een paar keer tegen gekomen op internet en tijdens de cursus waren we op een locatie waar Bor ook het ontwerp had gemaakt. Ik was om: Bor moest onze tuin gaan ontwerpen!

Daar heb ik geen moment spijt van gehad. Naast dat hij een heel mooi ontwerp heeft gemaakt waarin al onze wensen verwerkt zijn, kwam hij ook met hele verrassende ideeën waar we nog helemaal niet over nagedacht hadden (zoals een kippenbosje en wat aanpassingen voor de paarden paddock).  En wat ik ook enorm waardeer is dat ik ook na de oplevering van het ontwerp nog wijzigingen kon doorvoeren én vragen kan stellen over zaken waar ik in de uitvoering tegenaan loop. Resumé: ik kan een samenwerking met Bor alleen maar aanbevelen.

Bekijk het ontwerp in Diessen

Wij hebben heel prettig met Bor samengewerkt. Hij heeft onze wensen en eisen perfect verwerkt in het plan. Zelf hadden wij dit niet zo kunnen bedenken omdat de kennis van landschapsinrichting en permacultuur complexer is dan wij dachten. Het advies om zo dicht mogelijk bij het huis meer gestructureerd te werk te gaan en verder weg de natuur de vrije hand te geven, is een goede keuze. Ook het advies om een beschutting rondom de paddenpoel te maken is heel welkom gebleken. Wij kunnen daar nu zacht en kwetsbaar fruit kweken. Ook is de plek geschikt als picknickplaats en als kampeerplek voor familie en vrienden. Zelf geef ik er bij goed weer yogales.”

Bekijk het ontwerp in Beusichem

Toen we de beschikking kregen over een huis met een grote tuin, hadden we al besloten dat we onze tuin aan de hand van permacultuur principes wilden ‘aanleggen’ en onderhouden. Maar na het lezen van een heleboel websites en boeken wisten we eigenlijk niet waar te beginnen en waar we op moesten letten. Daarom hebben we Bor gevraagd om voor ons een ontwerp te maken en ons zo op weg te helpen.

Bor is op de bouwlocatie geweest, heeft uitgebreid onze wensen doorgesproken en we hebben een tuinontwerp van hem gehad waar we heel blij mee zijn. Wat ook erg prettig was, is dat Bor tijdens zijn bezoek en in zijn rapport veel uitlegt waar je op moet letten en hoe hij tot zijn ontwerp is gekomen. Dat is kennis waar wij zelf ook nu nog veel aan hebben. Wil je aan de slag met permacultuur en heb je daar een zetje bij nodig? Dan ben je bij Bor zeker aan het juiste adres.

Bekijk het ontwerp in Almere

Bor heeft ons met zijn ontwerp van Voedingsbos Lichtlaan op twee manieren erg geholpen.
In eerste instantie stonden we onder tijdsdruk om de gemeente een professioneel plan te laten zien om zo akkoord te krijgen voor de vergunningen. Bor wist snel te schakelen en in no time een uitgebreid commercieel plan op tafel te leggen. Ondertussen wist hij toch de rust te bewaren om goed naar onze visie te luisteren en om onze bosgrond te observeren.
Het ontwerp van Bor heeft ons daarnaast erg geholpen om onze ideeën te structuren. Het is een realistisch plan dat mooi aansluit op onze visie. Het maakt duidelijk in welke fases er gewerkt kan worden en zo is het ook een praktisch stappenplan geworden.
Bor werkt kundig, is flexibel en heeft goed naar onze wensen geluisterd!

Bekijk het ontwerp in Reek

Bij het ontwerpen van ons huis hebben we zoveel mogelijk rekening gehouden met duurzaamheid, bijvoorbeeld met de gebruikte materialen en het opwekken van energie. Dit wilden wij ook voor onze tuin, maar hoe? Na wat leeswerk kwamen we erachter dat dit al lang bestaat, namelijk in de vorm van permacultuur. Als je zo nieuw bent met de principes van permacultuur zoals wij zijn, is het wel erg fijn om een goede basis te hebben voordat je aan de slag gaat. Dit hebben we gevonden bij Bor. Hij heeft een prachtig ontwerp gemaakt met een uitgebreide documentatie waarmee wij de komende jaren onze tuin kunnen gaan opbouwen.

Bekijk het ontwerp in Hensbroek

Via internet en het zoekargument ‘permacultuur’ kwamen wij bij Bor Borren terecht. We hebben hem uitgenodigd om met ons in gesprek te gaan over het herinrichten van onze tuin. Bor had op basis van een online link van ons huis al huiswerk gedaan over de ligging, omvang en grondstructuur. Tijdens ons gesprek heeft hij ruim de tijd genomen om onze wensenlijst te bespreken en door de tuin heen te lopen. Zijn adviezen zijn goud waard. De uitkomst, oftewel het ontwerp, was een grote en positieve verrassing en we zijn er heel enthousiast over. Hij heeft uitgebreid de tijd genomen om het ontwerp aan ons uit te leggen. Bor heeft duidelijk enorm veel verstand van permacultuur en zijn passie voor composteren was een welkome aanvulling daarvoor. Daarnaast is Bor een aangenaam persoon om mee te werken en we blijven met hem in contact over de voortgang van de aanleg van de tuin.

Bekijk het ontwerp in Purmerend

Door goed te luisteren naar onze wensen heeft Bor een ontwerp gemaakt waar alles in elkaar past. We zijn er heel blij mee en inmiddels zijn de eerste voorbereidingen genomen.

Bekijk het ontwerp in Bathmen

Afgelopen jaren hebben wij veel nagedacht over de invulling van de grond rondom ons huis. De omgeving bestaat voornamelijk uit monocultuur (landbouw) en dit willen wij veranderen door een plek te creëren waar lokale flora en fauna kunnen floreren. Uiteindelijk zijn we in aanraking gekomen met permacultuur. Maar waar begin je? Wij hebben besloten om de hulp van een expert in te roepen en onze wensen kenbaar te maken. Bor maakte voor ons een verrassend ontwerp met daarin al onze wensen, zoals een voedselbos, een composteerbak, een plek voor onze kippen en bijen en de mogelijkheid voor een theetuin. Dit jaar gaan we dan ook starten om de basis neer te zetten en de laagstam fruitbomen te planten. Op die manier gaan we stap voor stap het totaal realiseren.

Bekijk het ontwerp in Asch

We hebben het Bor niet gemakkelijk gemaakt. Door zijn originele ontwerp kwamen we erachter dat we sommige dingen toch anders ingevuld wilden hebben. Bor pakte dit heel goed op en heeft naar volle tevredenheid alle wensen omgezet naar een ontwerp, waardoor het nu als onze tuin voelt! Echt super! Hartelijk bedankt Bor.

Bekijk het ontwerp in Heijen

Bor was in staat om op een enthousiaste en heldere manier onze wensen om te zetten in een fantastisch plan. Hij heeft alle tijd en ruimte genomen om met aandacht te luisteren naar wat bij ons past en kwam met originele ideeën. Tijdens de presentatie van zijn plan waren we blij verrast door de aandacht en zorg waarmee hij het plan had opgesteld. Ook zijn uitgebreide toelichting maakte dat we het liefst meteen aan de slag wilden met de uitvoering. Dankjewel Bor voor je professionele en tegelijk ook zo afgestemde aanpak. We zijn superblij met het resultaat!

Bekijk het ontwerp in Langeraar

Dankzij de sympathieke Bor die eerst goed naar onze wensen en mogelijkheden heeft gekeken is er een mooi plan gekomen voor de realisatie van een voedselbos. Zelfs na oplevering staat hij nog dagelijks paraat om vragen te beantwoorden!

Bekijk het ontwerp in Gellicum

Bor heeft een goed en mooi ontwerp gemaakt voor ons terrein. Hoe goed doordacht het is blijkt pas als je deel voor deel het ontwerp gaat aanleggen. Soms ontstaat een idee om iets anders te gaan doen om dan toch weer bij het originele ontwerp uit te komen. Bor luistert en oriënteert zich goed in de uitgangssituatie. Hij komt met een ontwerp waarin alle bestaande bomen en andere elementen die behouden moeten worden zijn meegenomen. Ik kan Bor van harte aanraden.

Bekijk het ontwerp in Balkbrug

Ik ben verrast en blij wanneer Bor het ontwerp voor mijn tuin in Lievingerveld, Beilen laat zien. Verrast door de indeling van de kavel. Mijn eigen indeling was rechttoe rechtaan met 4 punten groen. Bor heeft mijn verzoek om iets met een spiraalvorm te doen creatief opgepakt. De spiraal is te herkennen als blauwdruk voor de tuin met als middelpunt de woning. De begroeiing slingert zich hieromheen, in subtiele hoogteverschillen, van laag naar hoog. Zelfs de wadi heeft een plaats gekregen binnen de spiraal. Blij ben ik met alle wensen die ik terugzie in het ontwerp. Blij ben ik ook met de adviezen en de tips over hoe om te gaan met de natte bodem, waar te beginnen en hoe het langzaam op te bouwen. Alle overige informatie over het ontwerp, permacultuur, de aanleg van een voedselbos, bomen struiken en planten, composteertechnieken maken het plaatje compleet. Kortom, zodra mijn woning geplaatst is op de kavel kan ik gelijk aan de slag!

Bekijk het ontwerp in Beilen

Bor heeft voor ons een PRACHTIG ontwerp gemaakt. We waren helemaal verrast toen we het zagen. De plek is al prachtig en we hadden een aantal dingen die we terug wilde laten komen en dat heeft hij fantastisch gedaan! Heel veel kennis en aan ieder stukje wordt gedacht. Fijne communicatie!

Bekijk het ontwerp in Erp