permacultuur stadstuin metamophose

Metamorfose voortuin

Bor Borrenpermacultuur

Van Marianne uit Mijdrecht kreeg ik de vraag of ik kon meedenken over hoe ze haar voortuin kon transformeren naar een eetbare tuin. Als vogelliefhebster vond ze het ook belangrijk dat haar tuin meer insecten en vogels zou aantrekken. Maar, haar voortuin bestaat alleen maar uit grindtegels, dus hoe begin je dan? Operatie steenbreek! Op een mooie zonnige middag heb ik samen met Marianne drie uur besteed aan een ontwerp voor haar tuin. Al schetsend, pratend en zoekend naar de plantkeuzes kwam er een plan uit: een kronkelpad van de oude grindtegels, een pergola met klimplanten over het pad, kleine bomen, struiken en een vijvertje.

Na een paar weken kreeg ik al bericht dat de tuin bijna klaar is!

Hallo Bor,

Het is ongelooflijk maar de tuin is al bijna klaar! We hebben jouw ontwerp als leidraad gebruikt, slingerpad met de omgekeerde grindtegels en klinkertjes gemaakt, vijvertje aangelegd en hekwerkjes geplaatst. Het enige wat niet ging vanwege plaatsgebrek was het sleutelgat dus dat heb ik nu maar anders ingericht. Ik wacht nog op de 2 Kaapse goudbes struiken want die moesten besteld worden. Ik heb Douglashout gebruikt voor het hek en voor de liggers van de pergola en voor de palen in de grond toch hardhout genomen, wel goedgekeurd uiteraard ;-).

Aan de straatkant klimroosjes van kwekerij De Border, met bottels. Tussen ons en de buren staat de dwergkwee en tegen de muur een klimhortensia, omdat die plek helemaal in de schaduw is. Appeltjesblad kon niet in de tuin vanwege onjuiste grond en ik moest ook wat minder struiken nemen, in werkelijkheid was het toch iets kleiner.

Voor de dwergkwee staan 2 mahonie struiken. De mispel, stoofpeer, handpeer, kruis- en aalbes zijn erin gekomen met eronder diverse kruiden, lavendel en aardbeien. Op de foto met de ‘golfjes’ heb ik in het golfjesgedeelte groente gezaaid en geplant, ertussen heb ik cacaodoppen gestrooid, het ruikt lekker nu. Aansluitend daaraan liggen kleine stammetjes die aan het bomen/struiken gedeelte grenzen. Ook heb ik houtsnippers gestrooid en hier en daar kleine stapeltjes met stammetjes gemaakt voor de beestjes en de grond.

In het vijvertje staat watermunt en een drijfbakje met oa. mini lisdodde en onderin een zuurstofplant waarvan ik de naam niet meer weet. Hier en daar in de tuin staat een (lage) daglelie tussen de struiken/bomen. De eerste bloeide vanochtend zelfs al! Langs de palen van de pergola staan kiwibessen, doornloze bramen, loganbessen, wilde kamperfoelie en pronkbonen (die het hoop ik nog gaan doen).

De reacties van bekenden, buren, maar ook wildvreemde voorbijgangers zijn fantastisch. Iedereen vindt het heel origineel en prachtig! De hovenier kreeg er ook steeds meer lol in, het was voor het eerst dat hij zo’n tuin aanlegde maar hij is trots op mij en de tuin (en ik op hem voor al het zware werk).

Ik stuur je hierbij wat foto’s en wil je bij deze nogmaals bedanken voor je hulp. Zonder jou was het niet zo leuk geworden als het nu is. Nu is het geduld hebben en hopen dat alles aan gaat slaan zodat ik over een tijdje lekker van de tuin kan eten. De vogels zijn al langs geweest. Aardbeien en kruisbessen hebben we al gesnoept en in de fruitboompjes hangt een klein beetje fruit, toch leuk.