Reek, Noord Brabant

Bor Borren

Dit is een permacultuur-design voor 1,4 hectare bosgrond te Reek in Noord-Brabant. Het terrein functioneerde eerst als een voormalige boomkwekerij en heeft een woonhuis en vijvers. De kwekerij is al lang niet meer actief en het perceel is een bos geworden met een mooie diversiteit aan loofbomen.

De vraag was hoe het bos getransformeerd kon worden naar een voedselbos en hoe permacultuur commercieel ingezet kon worden.

Inhoud van het ontwerp- en adviesrapport:

  • Gebruik van het bos voor een shiitake-kwekerij
  • Het dempen van een aantal vijvers om dit om te zetten naar een moestuin
  • Een voedselbos
  • Een kippenverblijf en tractor
  • Een privé-moestuin
  • Ruimte voor zacht fruit
  • Een wildernis

Het terrein werd in 2017 gekocht. Eerst zal het woonhuis verbouwd moeten worden, zodat daarna een deel van de vijver kan worden gedempt. Twee stukken bos zullen worden gerooid om het daarna in te richten als een voedselbos. Ook wordt het bos schoongemaakt en deels uitgedund. De eerste stammen voor de kwekerij zijn al gezaagd zodat de shiitake-kwekerij ook kan beginnen. De resultaten zijn te zien op www.lichtlaan.nl.

De opdrachtgever Laan over het permacultuur-ontwerp:

Bor heeft ons met zijn ontwerp van Voedingsbos Lichtlaan op twee manieren erg geholpen.
In eerste instantie stonden we onder tijdsdruk om de gemeente een professioneel plan te laten zien om zo akkoord te krijgen voor de vergunningen. Bor wist snel te schakelen en in no time een uitgebreid commercieel plan op tafel te leggen. Ondertussen wist hij toch de rust te bewaren om goed naar onze visie te luisteren en om onze bosgrond te observeren.
Het ontwerp van Bor heeft ons daarnaast erg geholpen om onze ideeën te structuren. Het is een realistisch plan dat mooi aansluit op onze visie. Het maakt duidelijk in welke fases er gewerkt kan worden en zo is het ook een praktisch stappenplan geworden.
Bor werkt kundig, is flexibel en heeft goed naar onze wensen geluisterd!

Design opgeleverd: februari 2018

Uitvoering: in oktober 2018 is de vergunning verleend en in april 2019 was de
verbouwing van het huis en het droogleggen van de vijver aan de noordkant.

Permacultuur Design Lichtlaan Reek

Foto’s van het project

Foto’s van tijdens de intake

Contact

Wilt u ook een permacultuur ontwerp?
Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.

Terug naar overzicht projecten