Over Bor Borren

Ik ben op een boerderij geboren. Mijn opa had een grote moestuin waar de hele familie van kon eten. Mijn favoriete stamppot, die mijn moeder heerlijk wist te bereiden, was de stamppot met boerenkool. Die boerenkool werd pas geoogst na de eerste vorst voor extra smaakkwaliteit.

Toen ik op kamers ging wonen, kocht ik in december een zak gesneden boerenkool. In de verwachting om diezelfde verrukkelijke smaak te mogen proeven, maakte ik mijn eerste stamppot klaar. De bereiding was geen probleem voor mij. De smaak van de boerenkool, die ik in de supermarkt had gekocht, was echter uiterst bedroevend! Waar was die heerlijke smaak van vroeger gebleven? Hoe was het mogelijk dat het verschil tussen de boerenkool van mijn moeder en die van mezelf zo groot was, terwijl ik de stamppot op dezelfde manier had bereid? Dit was voor mij het eerste bewuste moment, waarin ik besefte hoe groot het verschil is tussen industriële groenten en die uit de achtertuin. De eigen moestuin is dus het antwoord op het smaakgeheim!

Bor Borren
Wij zijn tegenwoordig gewend geraakt aan de smaken van groenten en fruit uit de supermarkt. Alles wat wij daar inkopen is geteeld met kunstmest in efficiënt ingerichte kassen voor de grootst mogelijke opbrengst. De wortels van de planten hebben de aarde nooit geraakt, waardoor de oorspronkelijke smaak van alles wat wij telen verloren gaat. De smaakkwaliteit is echter het resultaat van een natuurlijke bodem die de plant voedt met allerlei mineralen en sporenelementen voor een optimale voedingswaarde.

Gelukkig neemt de vraag naar volkstuinen en stads tuinieren tegenwoordig weer toe. Met permacultuur wordt tuinieren weer aantrekkelijker en zelfs makkelijker met als resultaat volwaardig, biologisch en smaakvol voedsel. Onze aanpak helpt je om samen te werken met de natuur en de onderlinge verbanden te leren kennen tussen de bodem, bemesting, de gewassen, de jaargetijden, het klimaat en meer dan dat!

De toekomst van permacultuur

Permacultuur is het alternatief voor de industriële landbouw en dus het alternatief voor monocultuur. Er zijn meer boeren nodig die decentraal een grote diversiteit aan gewassen verbouwen en die daarmee de lokale gemeenschap voorzien van seizoengroenten en -fruit, noten, aardappelen, granen, paddenstoelen, melk en melkproducten, eieren, vlees, ingemaakt voedsel, jam en honing. Mijn persoonlijke overtuiging is dat veel gezondheidsproblemen op deze manier voorkomen ofwel opgelost zouden kunnen worden. Volwaardige en biologische voeding is immers een belangrijk aspect voor onze gezondheid. Wij hebben nooit eerder in de tijd zoveel last gehad van voedselallergieën en gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan foute voeding. Wij zijn met zijn allen in dit opzicht wat verdwaald. Permacultuur biedt ons de oplossing!

Mijn CV als permacultuurdesigner

In oktober van 2012 heb ik in Australië bij Geoff Lawton mijn PDC (Permaculture Design Certificate) gehaald. De grootste inspiratie heb ik opgedaan in de zomer van 2013. Ik volgde toen een 10-weekse internship bij ‘The Permaculture Research Institute‘ van Geoff Lawton in Australië. Vol passie voor het vak ben ik na deze opleiding mijn eigen siertuin gaan ombouwen naar een tuin die functioneert volgens de principes van permacultuur. In de jaren die volgden heb ik op verschillende boerderijen in Italië meegewerkt om nog meer ervaring op te doen.

Ik ben van oorsprong grafisch ontwerper. Voor ik in aanraking kwam met permacultuur heb ik succesvol en zelfstandig gewerkt, waardoor ik veel ervaring heb met het verwerken van complexe informatie tot een helder visueel beeld. Mijn achtergrond in de grafische wereld is nu een groot voordeel voor mezelf en uiteraard ook voor jou als klant: ik vertel je niet alleen een verhaal over de mogelijke aanleg van jouw tuin of land, maar ik presenteer je een volledig uitgewerkt design, zodat je precies weet welke nieuwe indeling van je tuin zinvol is en leidt tot de meest efficiënte aanpak en de grootst mogelijke oogst. Naast een volledig uitgewerkt design, voorzie ik je van diverse hand-outs, die je als handleiding kunt gebruiken.
Uitreiking PDC met Bill Mollison en Geoff Lawton
Uitreiking PDC door Geoff Lawton en Bill Mollison in Australië.

Permacultuur opleidingen

 • 2012: PDC (Permaculture Design Certificate), Geoff Lawton, Permaculture Research Institute Australia
 • 2013: Internship, Permaculture Research Institute Australia. Inclusief de trainingen:
  • Earthworks course, Geoff Lawton
  • Project Aid Workers course, Geoff Lawton
  • Teacher Training course, Geoff Lawton
  • Compost soil course, Paul Taylor
  • Urban Permaculture Design and Consultancy course, Nick Huggins
  • Introduction to Apiculture (Bee-course), Peter Stace
  • Permaculture tool use and repair, Danial Lawton
Permacultuur workshops
 • 2012: Olijfbomen snoeien, La Bianchina, Jolanda van Dijk
 • 2013: Cursus Humisme, Marc Siepman
 • 2013: Workshop paddenstoelen kweken, Bruno van Haudenhuyse

Offerte of vragen?

Wilt u ook een permacultuur ontwerp? Neem contact op voor een vrijblijvende offerte.
Offerte aanvraag

Aanmelden nieuwsbrief