Uitreiking PDC met Bill Mollison en Geoff Lawton

PDC gehaald!

Bor Borrenpermacultuur

Begin oktober 2012 haalde ik mijn Permaculture Design Course (PDC) op de demo-boerderij van Geoff Lawton in Australië. Een bijzondere ervaring in Down Under, een land dat een grote voorsprong heeft in permacultuur.

Begin 2012 had ik mij ingeschreven voor een PDC in Nederland. Op het laatste moment ging deze cursus niet meer door vanwege te weinig belangstelling. De overige cursussen van andere aanbieders waren al gestart. In Nederland worden de PDC’s over twee seizoenen uitgesmeerd, dus elke maand twee weekenden theorie en praktijk. Dan vraag je jezelf af: ‘Wat nu!? Ik wil niet nog een jaar wachten op de volgende.’

PDC in het buitenland

Gelukkig is er ook nog een andere optie, namelijk het buitenland. PDC wordt ook gegeven in Portugal, Bulgarije en Turkije. Er is ook nog een stapje verder, de meeste cursussen worden namelijk aangeboden in Australië, de bakermat van de Permacultuur. Daar doen ze het in 72 uur, in twee weken. Mijn voorkeur gaat hier naartoe omdat je hier de kennis uit de bron haalt. Er werd een PDC aangeboden door Bill Mollison en Geoff Lawton op de universiteit van Melbourne. ‘Dat is mooi’, dacht ik. Echter, tijdens de online inschrijving ging er van alles mis. Gelukkig zag ik een doorlink naar de site van Geoff waarop ik zag dat hij de volgende PDC hield op zijn eigen boerderij: The Permaculture Research Institute. Dat leek me beter, want dan zie je de theorie ook in de praktijk. Daarnaast trok een verblijf op een boerderij mij meer aan dan een verblijf in de stad. Geoff heeft inmiddels bijna 20 jaar ervaring met lesgeven en heeft overal ter wereld projecten gedaan.

The farm: New South Wales, 66 acres (ca. 27 ha) in de subtropen, aan een riviertje en tegen een heuvel. Ook zijn er bossen en diverse graslanden voor koeien en paarden aanwezig. Daarnaast is er een compleet watersysteem van vijvers, dammen en swales (geulen). 90% van de gerechten komt uit de grote moestuin en verschillende voedselbossen. Verder is er klein vee zoals geiten, kippen, eenden en konijnen. Ook bevinden zich op het terrein kweekkassen, een bamboebos en een akkergrond voor grote gewassen zoals aardappels en graan. De camping waar je verblijft tijdens de cursus (eigen tent meenemen), heeft composttoiletten en een douche met warm water dat wordt voorzien door een ‘rocket-stove’. Het huis en de trainingsruimte zijn hooibaalhuizen en de elektriciteit komt van zonnepanelen met opslag. Daarnaast is de enige verbinding met ‘buiten’ de telefoonlijn. Het hele terrein is dus ingericht in de visie van permacultuur!

Geslaagde Permaculture Design Course

De cursus zelf is twee weken lang van 9 tot 5 theorie volgen op basis van ‘A Designers’ Manual’ van Bill Mollison. Dit deed ik samen met 23 andere studenten tussen de 23 en 60 jaar, nationaal en internationaal (Chili, USA, Italia, Kazachstan, Canada en meer). Ondanks dat iedereen verschillende achtergronden had, was de sfeer erg goed. Na twee weken was er echt een familiegevoel. Als ik er zo op terug kijk, was de training absoluut de moeite waard. Het gaat niet om hoe je een plantje poot, maar om hoe je de natuur conceptueel begrijpt en dat je daar uiteindelijk ook naar gaat handelen.

Contact

Wilt u advies of een permacultuur ontwerp?
Kijk op diensten wat ik voor u kan betekenen of neem contact op voor meer informatie.