Leer je eigen
permacultuurtuin
ontwerpen

Vierdaagse cursus

Op de eerste dag behandelen wij de theoretische basis van permacultuur. De inhoud is gebaseerd op een samenvatting van de PDC (Permaculture Design Certificate) van Geoff Lawton. Met een beeldende presentatie worden de onderwerpen op een heldere manier toegelicht.

De tweede dag staat in het teken van het ontwerpproces. We starten met een demonstratie over hoe je feitelijke informatie over jouw perceel op internet kunt vinden. We bespreken de verschillende mogelijkheden die je hebt bij het ontwerpen en welke elementen je eventueel kunt integreren in je ontwerp.

Op de derde dag behandelen we de composteertechnieken en hoe je een beplantingsplan kunt maken. We zullen ook de tijd hebben om jouw individuele wensen te bespreken voor je tuin of perceel.

Op de vierde dag nemen we alle tijd om gezamenlijk de gemaakte ontwerpen te bespreken. Op die manier krijgt iedereen voldoende aandacht voor zijn eigen ontwerp en hebben we de mogelijkheid om met elkaar en van elkaar te leren.

De cursus is zodanig opgezet dat de theorie praktisch wordt vertaald naar jouw situatie. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie. Tijdens de cursusdagen gaan we ook de tuin observeren van de Kaardebol, waar voldoende interessante voorbeelden te zien zijn.

Data voor 2023

  • zaterdag 11 februari, 11 en 25 maart, 22 april
  • zaterdag 15 april, 13 en 27 mei, 1 juli
  • zaterdag 9 en 23 september, 7 oktober, 11 november
  • zaterdag 4 en 25 november, 9 december, 13 januari 2024
Meld je nu aan!
De onderwerpen van de eerste dag zijn:
  • wat is permacultuur?

    over de geschiedenis en de ethische uitgangspunten

  • ontwerpprincipes

    de wetmatigheden, orde en chaos, denken in functies, zones en observeren

  • patronen in de natuur

    de onderliggende krachten: over spiralen, takkenpatronen en golfen

  • klimatologische factoren

    de verschillende invloeden van de klimaatzones

  • bomen en voedselbossen

    de functie van bomen en het aanplanten van een voedselbos

  • water

    over de kringloop van water, swales, vijvers en poelen

  • bodem en grondverzet

    over graven en inzetten van machines, bodemleven, composteren, pH-waarden, onkruid en groenbemesters

  • aquacultuur

    over het aanleggen van een vijver

De onderwerpen van de overige dagen zijn:
  • verzamelen feitelijke informatie op internet (kadaster, satelliet, hoogte, grondwater, bodemclassificatie, historie en bestemmingsplannen)
  • het opzetten van een ontwerp
  • conceptvorming en creativiteit
  • keuze van de onderdelen die je wilt verwerken en hoe je ze met elkaar kunt verbinden (voedselbos, vijver, dieren, moestuin, kas, infrastructuur, etc.)
  • composteertechnieken
  • beplantingsplan
  • planning, onderhoud en begroting
  • gezamenlijke bespreking van de gemaakte ontwerpen
OVER BOMEN, VOEDSEL(BOSSEN), BODEM, MULCHEN, WATER, DIEREN, KLIMAAT, BIODIVERSITEIT
...en hoe alles met elkaar verbonden is!
Doelgroep
De vierdaagse cursus is bestemd voor mensen die iets meer willen weten over permacultuur en die het lef hebben om zelf het ontwerpproces aan te gaan voor hun kleine of grote tuin, landgoed of voedselbos.

Deelnemers
De maximale deelname is voor de eendaagse is 10 personen.

Duur
Vier zaterdag, van 10.00 uur tot 16.00 uur, inclusief koffie, thee en een heerlijke (vegetarische) lunch in ‘Spijs’ dat zich in hetzelfde gebouw bevindt.

Locatie
De cursus wordt in ‘De Kaardebol’ gehouden, het duurzaamheidscentrum van Zutphen. Parkeren is gratis. Met openbaar vervoer: vanaf station Zutphen neem je bus 84 richting Zuidwijken, uitstappen bij halte Dr. Bosstraat. Of je gaat ca. 30 minuten lopen.
Zaal in de Kaardebol ZutphenTerrein van De Kaardebol ZutphenLunchcafe Spijs
Jouw investering
De kosten bedragen 660,- euro. Als je iemand meeneemt krijgt de tweede deelnemer 25% korting! De korting wordt automatisch verrekend tijdens het betaalproces.

De prijs voor de eendaagse cursus is inclusief:
Meld je nu aan!

Vervolg op de eendaagse cursus
Twijfel je om met de vierdaagse cursus mee te doen? De inhoud van de eerste dag van de vierdaagse cursus is gelijk aan de inhoud van de eendaagse cursus. Je kunt ook beslissen om eerst de eendaagse cursus te volgen om je eventueel daarna pas aan te melden voor de overige 3 dagen van de vierdaagse cursus, mits er nog plaatsen beschikbaar zijn (maximaal 10 deelnemers).

Ik heb echt veel geleerd, enorm veel. Ik kwam redelijk onwetend de cursus in en weet nu best veel (vind ik). Maar belangrijker nog, mijn interesse is zo groot geworden dat ik de rest van mijn leven ga blijven leren. Daarnaast vind ik dat je het heel fijn gedaan hebt Bor. Je bent een rustige en fijne teacher die kwetsbaar durft te zijn en echt met je meedenkt.

– Sabine uit Herpt

“Prettig en begrijpelijk gebracht, ondersteund door mooie presentatie en verzorgd boekje 'Introductie tot permacultuur'. Waarin veel aspecten (wereldwijd bekeken) aan bod komen.
Door mijn vak als tuinarchitecte wist ik er al wat van, en toch hoor ik weer nieuwe dingen: een scala van facetten (beschutting, wind, beplanting, hoogten daarvan, water en bodem, bodemleven, relief en microklimaat enz) die belicht worden. Men moet veel overzien vóór ontwerp en aanleg van een stuk land met permacultuur.”

– Trudi uit Warnsveld
“Rustige gestructureerde manier van informatie overdracht. Veel ruimte voor vragen en er was een leuke interactie tussen Bor en de groep waarbij aandacht was voor ieders situatie.”
– Lieke uit Leuth
“Prima locatie, veel info en documentatie, begrijpelijk uitgelegd. Prettige indeling van de dag met fijne lunch en wandeling door één van de tuinen op het park.”
– Helene uit Den Haag
“Veel informatie, goed opgezette powerpoint, gezellige sfeer. Leuk om van elkaar te horen waar iedereen mee bezig is. Fijn dat de locatie ook gelegenheid bood om naar de praktijk te kijken.”
– Marieke uit Zutphen
“Bor deelt ongelofelijk veel informatie in de cursus die hij geeft. Dat doet hij via heldere presentatie, fijne inspiratie filmpjes, verhalen van eigen ervaringen tijdens zijn opleiding in Australie. Heel leuk ook om de ontwerpen van de andere deelnemers te bespreken. Zo zie je dat iedereen de informatie weer op een zijn eigen manier toepast. En als laatste: de verzorging is heel goed geregeld. Thee, koffie, koekjes en een heerlijke uitgebreide lunch!”
– Nicky uit Harfsen
“De uitgebreide informatie en bondige uiteenzetting van alle elementen van permacultuur vond ik erg fijn. Hierdoor kreeg ik echt het gevoel dat ik een goed overzicht kreeg van de mogelijkheden die er zijn en ook welke voor en nadelen ik in mijn achterhoofd kan houden bij het concrete ontwerp en uitvoer proces van een permacultuur tuin. Bor heeft veel ontzettend veel kennis en ervaring en deelt die met enthousiasme en deskundigheid.”
– Marieke uit Laren
“Het was een leuke, interessante en leerzame cursus waarin de tuin op een holistische manier werd benaderd. Er was genoeg tijd en aandacht voor de vragen en situaties van iedere deelnemer. De cursus is op een geweldige locatie met mogelijkheden om onderdelen in de praktijk te bekijken.”
– Sandra uit Steenwijk
“Het enthousiasme, de drive en kennis van Bor kwamen erg goed over. Top inhoud en waardevol voor iedereen die er de tijd voor neemt.”
– Marco uit Hardewijk
“Goed gestructureerd verhaal met een duidelijk doel : Zelf je stuk grond ontwerpen. Fijne locatie, lekker eten. Zeer veel aanknopingspunten gekregen waar ik dingen kan opzoeken, met name websites.”
– Huub uit Heelsum
“Inhoudelijk, goeie voorbereidingstips, goede links, prettige uitleg. Mooie locatie.”
– Louky uit Vorden
“Toegankelijk! Dat is het eerste woord wat wat bij me opkomt. Met voldoende uitdaging voor wie wat meer beslagen op het ijs komt en behapbare content voor wie het nieuw(er) is. Ruimte voor vragen en interactie. Een rustige en prettige manier van kennis overdragen. Wat beloofd wordt is ook helemaal wat je krijgt. En met de toegang naar extra bronnen van info kan ik achteraf ook echt aan de slag. Bor, het was erg fijn kennismaken. Je hebt mijn groene droom weer een stukje dichterbij gebracht.”
– Truus uit België
“Inhoudelijk sterke workshop en kennismaking met design tools. Inzicht in werkwijze mbt design.”
– Laura uit Hillegom
“Zeer helder en goed opgebouwde sessie van een zeer boeiend aspect van hoe we met bodem en natuur om moeten gaan. Ik kan wel zeggen dat alle elementen van de cursus mij zeer aanspraken. Nieuwe inzichten in het natuurlijk benutten van de voedselproductie en zijn interactie met de bodem.
– Saco uit Drenthe
“Ontspannen en vriendelijke sfeer, duidelijke uitleg, voldoende ruimte voor vragen. Bor neemt mensen mee in zijn verhaal en weet ze te enthousiasmeren.”
– Maikel uit Cuijk
“Deze cursus is voor mij zeer leerzaam geweest. Ik heb veel nieuwe inzichten gekregen die erg geholpen hebben bij het ontwikkelen en realiseren van onze tuin, weiland en bos. Je kon aan alles merken dat deze cursus was heel goed voorbereid door Bor. Hij is heel goed in staat om zijn kennis en inzichten over te dragen aan de groep. Ik zou deze workshop dan ook aanraden aan een ieder die meer wil weten over de permacultuur en het maken van een ontwerp voor je tuin.”
– Wil uit Boijl
“Gezellige groep, duidelijke uitleg, veel mogelijkheden tot vragen en goed verzorgd! Ondanks alle gedoe met corona ;)”
– Deef uit Almere
“De prettige rustige lesstructuur en de deskundige geduldige houding van Bor werken heel prettig om een groep cursisten van verschillende achtergronden, op een gelijkwaardig niveau te krijgen. Hiernaast was er ook genoeg ruimte voor vragen/discussie en liep ik op momenten bijna over van enthousiasme. Buiten de lessen om, was Bor bereid om mij te helpen met verdere vragen en verdieping omtrent permacultuur en ontwerp. N.a.v. deze beknopte cursus, heb ik me ingeschreven voor de officiële PDC cursus.”
– Hans uit Kronenberg
“Wij hebben het een en ander geleerd over permacultuur, zowel in algemene zin als toegespitst op onze situatie. Verder hebben wij kennisgemaakt met mensen met dezelfde doelstellingen en motivatie als wij en met wie wij ideeën konden uitwisselen.”
– Rosa uit Rotterdam
“Fijne sfeer, goede interactie. Waardevolle info. Fijn dat we de presentatie en zoveel links en uitleg na afloop kregen toegestuurd. Dat zat goed in elkaar.”
– Ina uit Lochem

“Bor’s kennis en enthousiasme over permacultuur werkt zeer inspirerend. De lessen zitten goed in elkaar en er was een goede sfeer. Er is ook alle ruimte voor vragen en persoonlijke verhalen, waarbij Bor toch de lijn van de les goed vast weet te houden.”

– Arjan uit Vorden
    Meer over Bor
    Ik ben Bor Borren, permacultuurontwerper en -coach. Sinds 2012 ben ik actief bezig met permacultuur. Ik heb veel van mijn kennis over permacultuur geleerd door mijn PDC (Permaculture Design Course) in 2012 bij Geoff Lawton in Australië te behalen. Geoff Lawton is internationaal een van de vooraanstaandste permacultuurleraren en is de opvolger van Bill Mollison, de founder van permacultuur. Daarnaast heb ik de 10-weekse internship bij Geoff Lawton gevolgd. Sinds 2013 maak ik ontwerpen voor permacultuurtuinen en coach ik mensen met het ontwerpen van hun eigen tuin. Bekijk hier mijn opdrachten.

    Van oorsprong ben ik grafisch ontwerper, waardoor ik veel ervaring heb met het verwerken van complexe informatie in een helder, visueel beeld. Door middel van mijn ervaringen in beide werelden, wil ik in de cursussen inzicht geven in hoe permacultuur, gefocust op het Nederlandse klimaat. Daarnaast leer ik je hoe je deze inzichten kan toepassen op je eigen tuin.
      Bor Borren